A Freestyle evezés

2020.12.27

A kenus evezésnek két alapvető formáját ismerjük. A verseny kenut, a túrakenut, azonban az idővel kialakault egy új típus, a freestyle kenu. Első látásra nem is értjük, mi ebben a kunszt, de ha már próbáltunk kormányozni olyan kenut, amelyben a "legénység" össze-vissza evezett, akkor talán megértjük azt, milyen nehéz lehet a kenu közepében ülve, testsúlyunk áthelyezésével és nem kevés lapátirányítással kecses íveket, köröket leírni.

Mi is a freestyle evezés?

A freestyle kenuzás tehát konkrét meghatározott manőverekből és ezek kombinációjából álló könnyednek látszó kreatív evezés peremig döntött hajóval, a hajóban testhelyzet változtatásokkal, súlypont áthelyezésekkel, folyamatos koncentrációval és állandó kontrollal, szabad kombinációkkal. Kicsit olyan, mint a díjlovaglás vagy a műkorcsolya. Feltételezi az egészen magas szintű technikát és a kenuval való teljes eggyé válást. A freestyle kenuzásban nem a haladás, nem a sebesség, hanem a visszafogottság, az elegancia számít. Közösségteremtő, ugyanakkor abszolút személyes műfaj.

Fontos kellék az öltözködés. A ruházatnak, mint a műkorcsolyában üzenete és pontértéke van. Többnyire elegáns, de párosban mindenképpen összhangot tükröző funkciója van.

A stílus maga

A freestyle evezés tehát egy sajátos nyelv, egy olyan szint, amely a tudás megszerzésén keresztül a történettel való azonosulást is jelenti. Az alapkészségek megszerzése után kipróbálhatjuk magunkat a szóló és páros evezésbe, amely gyakorlatilag egy közös családba tartozik.

A freestyle kenu e funkcionális, technikailag kimunkált és átélt evezési stílusnak egyfajta esszenciája, attól kicsit már elemelkedik, egy magáért való technikai játék, mely magában hordozza az egész történetet, az összes vadvízi technikai elemet, az állandó és teljes kontrollt, a hajóforma, az áramlás, a bevitt és kivett energiák harmóniáját.

Az elődöktől megkaptuk az eszközt, sikeresek lettünk, de nem kaptunk hozzá gyökereket. A freestyle evezés kialakulásának feltárása és elsajátítása egyfajta azonosulást jelent múlttal, kultúrával és jelennel.

A szóló (és páros) freestyle evezés köti össze a tengerentúli és az európai nyugatot velünk, és még régebbről is eredeztet, a funkcionális ősiséggel, a kenu készítés és használat hajnalával kapcsol össze.

forrás: https://www.magyar-vizitura.hu/szolokenu-technika-tudas-azonossag-kis-andras-tollabol/